29 Ocak 2016 Cuma

Algoritma Nedir?

 Programlamaya başlamanın ilk adımı algoritma sistemlerini öğrenmektir.Algoritma kelime manası olarak,matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan,bir başlangıç durumundan başladığında,açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan,sonlu işlemler kümesidir.Kısaca karşılaşılan bir problemi çözmek için gideceğimiz yolları belirleyen bir planlar bütünüdür.Aslına bakılırsa her insan bir sorunla,problemle karşılaştığı zaman farkında olmadan algoritmik düşünce sistemi ile çözüme gider.
 Tabi ki programlama alanında ki algoritma biraz daha farklıdır.Programı yapılacak olan problemin kod yazımına başlanmadan önce kesinlikle algoritma şeması çıkarılmalıdır.Yani filmlerde gördüğümüz bilgisayar başına oturup takır takır kod yazan arkadaşlar gerçekte yok denecek kadar azdır.
 Algoritma sistemleri programlama dilinde genel olarak şema şeklinde dikkate alınır.Klasik bir algoritma şeması;başlangıç noktası,girdi noktası,atama noktası,işlem noktası,sorgu noktası ve sonuç çıktı noktası ile oluşturulur.
  Algoritma akış şemalarında yaygın olarak kullanılan sembollerin bazıları şu şekildedir.
  1.Sembol:"Başla-Bitir" sembolü olarak tanımlanır.Akış şemasının başlangıç ve bitiş noktalarının gösteriminde kullanılır.
  2.Sembol:"İşlem" sembolü olarak tanımlanır.Akış şemasında problemin çözümüne dair belirlenen işlemlerin tamamının yapıldığı kısımdır.
  3.Sembol:"Koşul" sembolü olarak tanımlanır.Problemin işlevsel bir çözüme sahip olması için bazı kararlara bağlı olarak farklı yolların izlenebileceği durumlarda kullanılır.
  4.Sembol:"Veri Atama" sembolü olarak tanımlanır.Eğer işlem satırlarında bazı işlemlerin saklanması gerekiyorsa bu saklama alanı verilerinin girdisinin yapıldığı kısımdır.Her veri için farklı bir veri adı tanımlanmalıdır.
  5.Sembol:"Döküman" sembolü olarak tanımlanır.Sorunun çözümü sonucunda çıktı olarak gösterilmek istenen veriler yada işlemlerde bu sembol kullanılır.
  6.Sembol:"Bağlantı" sembolü olarak tanımlanır.Büyük yazılımlar için hazırlanan akış şemalarında karışıklığın ortadan kalkması ve anlaşılabilirliğin artması için 2 farklı nokta arasında bağlantı işlevi görür.

















Bir sonra ki yayında ise sinüs ve cosinüs trigonometrik fonksiyonlar denklemlerinin programlama dilleri için akış şeması sizinle olacaktır. 



                  
                                                
                                                                                                                         




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder